Γαλακτομπούρεκο
Τι χρειαζόμαστε:
Κρέμα:
- 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
- 4 αβγά
- 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
- 2 βανίλιες
- Προαιρετικά, μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού
- Λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Σιρόπι:
- 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- τη φλούδα ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά χυμός λεμόνι
Πως το κάνουμε:
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τα αβγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες
- Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει
- Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως καίει η κρέμα, ρίχνουμε το βούτυρο
- Όταν λιωσει το βουτυράκι μες στην κρέμα, ανακατεύουμε να πάει παντού
- Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτκάλι αν θέλουμε
- Αν πήξει πολύ η κρέμα αραιώνουμε με λίγο νεράκι
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και όσο ασχολούμαστε με τα φύλλα, την ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού (εγώ το κάνω σε πυρίμαχο ταψί)
- Στρώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, πολύ καλά βουτυρωμένα (και στα πλάγια των φύλλων)
- Στρώνουμε την κρέμα
- Καλύπτουμε πάνω με τα πλαϊνά των κάτω φύλλων
- Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα
- Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο
- Χωρίζουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο
- Περιχύνουμε με βούτυρο την επιφάνεια και ραντίζουμε με νεράκι
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180 βαθμών να ροδίσει
- Σιγοβράζουμε τα υλικά για το σιρόπι με σκεπασμένο καπάκι μέχρι να αφρίσει
- Ξαφρίζουμε και περιχύνουμε το γλυκό μόλις βγεί από το φούρνο
www.sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου