Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Τι χρειαζόμαστε:

  • Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • αλεύρι για όλα
  • αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
  • 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 χούφτα καρύδια
  • αλάτι - λευκό πιπέρι
  • 1κ.γ. ξύδι
  • μαιντανό προαιρετικό

Πως το κάνουμε:

  1. Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
  2. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
  3. Τηγανίζουμε στο τεφάλ και με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας.
  4. Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
  5. Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Τα υλικά δε είναι με ακρίβεια...δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλετε. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε .
  6. Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Υπάρχει και συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα αλλά εγώ δεν την έχω... όποια την έχει ας την προσθέσει...
Η φωτογραφία είναι απο άλλο site αλλά την συνταγή μου την έδωσε η μαμά μου...
Γίνονται πολύ ωραία για τραπέζι σε κεφτεδάκια... κάνεις το ίδιο πράγμα μόνο που τρίβεις το μπακαλιάρο και τον ρίχνεις στο κουρκούτι. Ψιλοκόβεις και μαιντανό και με κουτάλι τον ρίχνεις στο τηγάνι...

www.sintagespareas.gr

Το Μπράουνις της παρέας


Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 120 γρ φαρίνα γιώτης

Πως το κάνουμε:

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ενα κατσαρολάκι.
  2. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη έως ότου να ασπρίσουν.
  3. Προσθέτουμε την κουβερτύρα και ανακατεύουμε καλα.
  4. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε λίγη-λίγη την φαρίνα.
  5. Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ταψάκι και ρίχνουμε το μείγμα μας. Δεν το πιέζουμε με κουτάλι για να απλωθεί απλά το κουνάμε πέρα δώθε.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 με 30 λεπτά στους 180 βαθμούς...

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν το ψήσουμε σε φόρμα όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και έπειτα το αναποδογυρίζουμε.¨Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

www.sintagespareas.gr